bir şair vardı, öğretmen

07 Ağustos 2011

Zamane rüzgârlar...


Ahmed Arif’in dediği gibi “Dört bir yanımız puştlar zulası”
Sanki günümüzü tarif ediyor, siyaset öylesine metastaz yaptı ki onsuz adım atamıyorsun, illâ karşınıza çıkacak.
Elif Şafak ve son kitabı “İskender” aklıma takıldı…

Daha baskıdayken yetmiş bin sipariş almış, piyasaya sürüldükten sonrada iki yüz elli binin üzerinde satmış!
Sakın kıskançlığımızdan, bok attığımızdan dolayı mevzuyu gündeme taşıdığımız sanılmasın, maksat sanatsal muhabbet olsun!

Düşünebiliyor musunuz, ilk hafta bir ton satan kitap, çok yakın tarihte tüm satış rekorlarını alt üst edecekmiş. Yani Pamuk Orhan ile Taraf Ahmet’in yakaladığı tirajlar şimdiden çok gerilerde kalmış!

Bu işleri kim beceriyorsa valla brawo. Hatta baştan sona mükemmel plânlanmış organizasyonlar. İntihâl mintihal, kitap konusu sayın ve seçkin yazarın aklına düştüğü anda, sit-com güzeli ve dahi pazarlama uzmanı Ayşe Ablam (Arman) anında devrede… Daha ortada fol yok yumurta yokken yazarın yanı başından verdiği cömert firikikler eşliğinde san’at eserinin ilk demosu yapılıyor.

Gerisi kolay, çarşaf çarşaf ilânlar, dev posterler, billboard afişleri derken her evde bulunması elzem kitap, kitapçılardan marketlere, bakkaldan eczanelere kadar necip halkımızın ilgi ve alâkasına arz olunuyor!


Okusan bir türlü, okumasan tümden rezalet… Bir de entellik ruhunuza işlemişse... En iyisi mi yakın teması sağlamak için bastırıp parayı alıyorsun bir adet. En azından yemin etsen başın ağrımayacak…

Ve göğsünü gere gere sürüden ayrılmayan koyun misâli “Bende okudum şekerim" demenin erişilmez keyfi yaşanacak!
Az şey mi “İskender”i okumak… Bir de “Aşk”ı okuduysan, artık sana farz olmuştur Elif Şafak hayranı ve abonesi olmak.  Mübâreğe kombine bilet muamelesi çekeceksin, doğmamış çocuğa don biçilmez ama, Elifsiz hayat çok bayat diyeceksin!


Münâfık duygular eşliğinde bir kitabın reklâm öyküsünü aktardım.
Hayırlı şafaklar değerli dostlarım.


Not: Az daha unutuyordum,  "Siyaset bu işin neresinde?” derseniz, Zaman’ın rüzgârları Pensilvanya’dan esiyor, onu da arif olan anlar! 

Saygılar. 






1 yorum:

Ayşe Gerçek dedi ki...

"4 Ağustos 2011"
VATAN gazetesi haberi...
"Elif Şafak’ın ‘İskender’ adlı romanının İngiliz yazar Zadie Smith’in ‘İnci Gibi Dişler’ romanından esinlendiğini iddia eden romanın çevirmeni Mefkure Bayatlı, “Zadie’nin kitabını şablon olarak almış, ama buna intihal denir” dedi."
Fazla lâfın lüzumu yok!